| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Melior Majstor

Joined: 13 Feb 2004 Posts: 919 Location: Banja Luka / Kotor Varos
|
Posted: 13.02.2005. 21:15 Post subject: Asteroid 2004 MN4 ili Armagedon... |
|
|
13. avgust 2029? Sta mislite koji dan... PETAK!
Ok, nisam siguran za petak, ali provericu! I da... sta vam govori ovo 2029?
Pa 2 + 0 + 2 + 9 = 13 !
Sve ovo ne bi bio dovoljan razlog da se zabrinemo ako ne uzmemo u obzir i jednu "sitnicu" a to je da upravo na taj dan NASA predvidja da ce nasu dragu planetu da pogodi asteroid koji vec uveliko putuje ka nama.
Sanse za to su 1/63.
Duzina asteroida je nekih 420m i ako udari u zemlju oslobodice energiju 1900 megatona eksploziva TNT.
Napominjem da je najjaca nuklearna bomba koja je eksplodirala oslobodila energiju oko 50 megatona, dok one na Hirosimu i Nagasaki tek nekoliko stotina kilotona.
Dakle... 1 naprema 63 je da ce to biti sudnji dan, a 62 naprema 63 je da ce to biti obican dan... dosadan kao i svaki drugi. ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |
Melior Majstor

|
Posted: 13.02.2005. 21:31 Post subject: |
|
|
Za one nestrpljive postoji jos jedan:)
Nazvan je 2002 NT7. On bi trebalo da pogodi zemlju 1. februara 2019. Brzina kojom bi udario u zemlju je oko 28km/s i mogao bi "ladno" da izbrise celi kontinent!
Ne brinite... nije smak sveta, ode samo jedan kontinent:)
Sanse za to jesu male, ali postoje.
Ako neko cita casopis Arhimed, mogao je da nadje nesto i o ovom asteroidu.
Evo sada nesto sto sam pronasao o ovome na net-u:
Asteroid, koji bi za 17 godina mogao udariti u Zemlju, morao bi se nuklearnim oruzjem skrenuti sa putanje, predlazu astronomi.
Vince Ford, voditelj astronomske observatorije Stromlo blizu Canberre, upozorio je da bi se u suprotnom asteroid mogao sudariti sa Zemljom, pokrenuti plimne talase i izazvati masovno unistenje.
"To bi se tako moralo rijesiti", izjavio je Ford australijskoj televiziji. "Necemo slati Brucea Willisa da se zabije u asteroid i razese ga u sitne komadice - to sigurno nece upaliti. Mi ga moramo bombardovati sa boka", misli dr. Ford.
Rjesenje dr. Forda slicno je onome iz filma "Armagedon" u kojem je Bruce Willis kao iskusni radnik na naftnoj busotini sletio na asteroid velicine Texasa i unistio ga nuklearnim bombama.
Za scenario iz "Armagedona" bilo je potrebno 18 dana, no mi imamo mnogo vise vremena da bismo izasli na kraj sa 2002 NT7, rekao je dr. Ford.
"Imamo 17 godina za rjesenje tog problema. U osnovi, rijec je o tome da ga moramo presresti i pogurati na drugu putanju", rekao je.
Asteriod je otkriven pocetkom jula, a Zemlju bi, kako tvrde britanski naucnici, mogao pogoditi 1. februara 2019. godine.
Ipak, naucnici jos nijesu sto posto sigurni hoce li asteroid, sirok cetiri kilometra koji je NASA nazvala 2002 NT7, pogoditi Zemlju.
NASA je objavila kako je jos rano prognozirati kada bi se ta crna predvidjanja mogla ostvariti. David Yeomans iz NASA-e tvrdi kako je vrlo tesko predvidjeti gdje ce se asteroid nalaziti za 17 godina.
Mogucnost greske u procjeni gdje ce NT7 biti 1. februara 2019. vrlo je velika - nekoliko desetina miliona kilometara, rekao je.
NT7 obidje Sunce svakih 837 dana i putuje orbitom koja je duga kao udaljenost izmedju Marsa i Zemljine orbite, a naucnici pretpostavljaju da ce udariti Zemlju brzinom od 28 kilometara u sekundi, sto bi moglo izbrisati kontinente i potpuno promijeniti klimu na planeti. ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |
HaRoN Navučen na forum :)

Joined: 13 Feb 2004 Posts: 2012 Location: u epsilon okolini
|
Posted: 13.02.2005. 23:45 Post subject: |
|
|
Pa ako unisti celi kontinen dice se tolika kolicina materijala da se sunce nece moci videti i tako ce da izumre skoro sve na zemlji.
Koliko sam ja upucen procenat da ce nas strefiti onaj u petaj 13. 2029. god stalno raste.
Sva sreca ja imam podrum u kuci!  ___________________________________________________ Stvarnost je sve što imam.
Sve što mogu je da bežim od nje.
_______
Istina je kocka u svemiru
Broj na kojem je zaustavljena zavisi samo od ugla iz kojeg je posmatras |
|
| Back to top |
|
 |
Melior Majstor

|
Posted: 14.02.2005. 00:23 Post subject: |
|
|
Potpuno si upravu. U pocetku se uzimalo 1/233, a sad smo dosli do 1/63.
Bojim se kad bude doslo (ako vec nije) ispod 1/50 da nam to nece objaviti. Zamisli frku, guzvu paniku! ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |
byM4k5 Tehnički konsultaNT
|
Posted: 14.02.2005. 01:18 Post subject: |
|
|
Ponedeljak! Pa zar niko ne koristi te pogodnosti Windows-a?  ___________________________________________________ Pozed by M4k5 |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: 14.02.2005. 01:47 Post subject: |
|
|
E u pravu je
Na brzake sam bacio oko i onda bi to mogao biti april ili juli. Ja sam zaboravio koji je mesec ali se secam godine i toga da to pada na petak 13.
pa kakva crna guzva te snasla ja nikoga necu da primim u svoj podrum
ko zna mozda ce i da kaze jer ako budi pokusaj da se to spreci ... mislim da se tako nesto krupn i nece moci bas tako lako sakriti... no ipak ko zna... koliko je samo stvari koje se kriju od nas obicnih smrtnika. ___________________________________________________ Stvarnost je sve što imam.
_______
|
| Back to top |
|
 |
ch1co23 Pišem za ocjenu
|
Posted: 07.06.2005. 11:28 Post subject: |
|
|
| Quote: | | Ne brinite... nije smak sveta, ode samo jedan kontinent:) |
Boze, ciljaj SAD. ___________________________________________________ Logic gets you from A to B.
Imagination brings you anywhere. |
|
| Back to top |
|
 |
DJ Pajo Šef tamne strane mjeseca
|
Posted: 07.06.2005. 13:39 Post subject: |
|
|
Hmmm...pa zar niko ne gleda pozitivne stvari (kao na primjer ch1co23); zemlja/država nam je ionako u haosu. Da se oporavi - nema šanse, tako da i ako nas pogodi, nema veze. Ali ako pogodi SAD, ohoho...pa ima da nastane ekonomski boom
EDITED: Pretpostavljam da ovaj nazovi "humor" predstavlja u stvari odbranbeni mehanizam, jer ja stvarno ne znam "šta ću" ako pogodi BL
byM4k5: Izbrisan citat iznad |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: 07.06.2005. 22:57 Post subject: |
|
|
Ako zakaci neki kontinenet onda smo svi riknuli. Dici ce se tolika prasina da se nece moci videti sunce a samim tim ce gotvo sve da izumre.
Nisam siguran sta bi se tacno desilo ako bi puklo u okean. Primorski gradovi bi doziveli cunami a za ove malo udaljenije nisam siguran. Mozda neko od vas zna.
E kako sada napreduje mogucnost da nas to pogodi?  ___________________________________________________ Stvarnost je sve što imam.
_______
|
| Back to top |
|
 |
Melior Majstor

|
Posted: 16.06.2005. 08:06 Post subject: |
|
|
TeViOn, opet se oslanjas na pricu kako su izumrli dinosaurusi? Nema sanse da sve zivo izumre! Pa ljudi danas imaju takvu tehnologiju da mogu da zive i u svemiru na par meseci, a da ne mogu negde na ili pod Zemljom u specijalnim laboratorijama predvidjenim za takvo nesto. Jedino ako meteor padne na takvu laboratoriju... e onda ne znam. ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: 16.06.2005. 11:10 Post subject: |
|
|
Pazi ovako...
nema svetlosti nema biljaka samim tim nema ni zivotinja.
Sto se tice tvoga misljenja...
Ono moze da stoji ali posmatraj to ovako
Koliko ljudi ce biti u tim "laboratorijama"?
Tu nece moci da bude svako. Mislim da pretpostavljas ko ce tu biti.(ko bi tu mogao biti)
Znaci maksimalan broj ljudi koji ce se moci tako spasiti, barem prema nekom mom razmisljanju, je nekoliko hiljada.
Prasina ce se spustiti mozda kroz nekoliko godina(2-3 nisam tacno siguran. zavisi od jacine udara) ali pitanje je da li ce se covek moci prilagoditi na novonastale uslove (klimatske promene i sl.) i pitanje je da li ce moci da se prehrani s onim sto prezivi tu katastrofu.
I na kraju da li ce ti preostali ljudi biti u stanju da povrate ljudsku rasu.
Znaci ovo su neka moja razmisljanja. To je verovatno najcrlja varijanta i ja se iskreno nadam da do nje nece doci. U svakom slucaju do 2029 imamo dosta vremena da sami sebe unistimo ili da smislimo neko resenje ukoliko se taj asteroid uputi ka Zemlji. ___________________________________________________ Stvarnost je sve što imam.
_______
|
| Back to top |
|
 |
Polaris Krajnje uporan

|
Posted: 15.08.2005. 20:01 Post subject: |
|
|
Nema svjetlosti, nema biljaka a to znači da će doći do smanjenja količine kiseonika u atmosf. Ne vjerujem da će ljudi preživjeti udar i posledice udara asteroida ali kad se stanje popravi(2 do 3 godine) život će opet da procvijeta samo što neće biti ljudi. Poznato je da sjeme mnogih biljaka može da izdrži par godina dok se ne pojave uslovi za klijanje, a ostaće i mnogi mikroorganizmi i sve ostalo je stvar evolucije. Samo pitanje je dokle će evolucija dogurati jer Sunce ne traje vječno. Život na zemlji će postojati samo neće biti skoro 97% vrsta ( ja tako mislim) a medju njima ni čovjeka. ___________________________________________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Melior Majstor

|
Posted: 15.08.2005. 20:52 Post subject: |
|
|
Hehehe, evo sad bas na PINK BH bio jedan film koji se nekako nadovezuje na ovo. Naime cova je izgradio skloniste od nuklearnog napada i u njemu je imao sve. Hranu, vodu, kiseonik... Sve to pod zemljom i na 35 godina. Zar ne mislite d abi covek nesto takvo izgradio u slucaju da je udar neizbezan. Mozda takvo nesto vec postoji. Mislim ,ne bi se valjda tek tako prepustili nestanku ljudske vrste. ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |
Polaris Krajnje uporan

|
Posted: 15.08.2005. 21:00 Post subject: |
|
|
Nisam gledao taj film. Moguće je da čovjek preživi do razdoblja kad bude moguće izaći iz tog nekog skloništa. Ali koliko će ih preživjeti, da li će promijenjena klima na Zemlji dozvoliti uzgoj žitarica i svega žto je potrebno za život? ___________________________________________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Melior Majstor

|
Posted: 15.08.2005. 21:10 Post subject: |
|
|
Pa, dubogo ispod zemljine kore... covek bi mogao da regulise temperaturu. Verovatno bi mali broj ostao u tom sklonistu i verovatno bi bilo 80% zena... Zna se zasto... zbog razmnozavanja. Kazem samo da bi covek mogao da prezivi par godina (pa cak i par desetina godina) u takvim uslovima jer imamo takvu tehnologiju.
Polaris, ti verovatno znas... Da li bi se moglo preziveti par godina u svemiru? Na nekoj svemirskoj stanici bez kontakta sa Zemljom? Eto jos jedne opcije. ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |
Polaris Krajnje uporan

|
Posted: 15.08.2005. 21:35 Post subject: |
|
|
Što se tiče ljudskog tijela ono bi možda moglo da izdrži 4 do 5 godina. Međutim ako uzmemo u obzir da Međunarodna svemirska stanica mora (sad ne znam tačno) da dobija pošiljke vazduha, goriva(koje služi da održava stalnu visinu; usporavaju je molekule u atmosferi) i hrane najmanje jednom godišnje ne bi dugo izdržala. Kad bi se takva stanica pomjerila u malo veću orbitu gorivo ne bi bio problem, a sa nekakvim dodatnim skladištima i spremnicima hrane, vode i kiseonika možda bi se moglo izdržati 2 do 3 godine. Opet treba uzeti u obzir kvarove i sl. Na Mjesecu bi se moglo duže izdržati jer bi se moglo napraviti nešto slično staklenicima pa bi pitanje hrane i kiseonika bilo riješeno. A na Mjesecu ima dovoljno prostora za tako nešto dok je svemirska stanica sasvim druga priča. A voda bi se mogla dobijati prečišćavanjem otpadnih voda i skupljanjem pare koja se oslobađe sa kiseonikom tokom fotosinteze biljaka( to možeš i ti probati kod kuće, samo navučeš na neki grm i sl. providnu plastičnu kesu malo je stegni i savij grm da se voda ne prospe. Čekaj par sati i vidjećeš kako se voda skuplja. Količina vode zavisi od vrste biljke). Na mjesecu bi se moglo duže preživiti definitivno. ___________________________________________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Melior Majstor

|
Posted: 15.08.2005. 21:48 Post subject: |
|
|
Eto... ostaje jedini problem cinjenica da bi Zemlja mogla ostadi duze zagadjena od udara asteroida. Zna li neko, koliko je priblizno drzao se oblak prasine koji je pobio dinosauruse? Cini mi se da se taj zadrzao prilicno. ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: 15.08.2005. 22:45 Post subject: |
|
|
To sa dinosaurusima je samo teorija koja je najvise rasprostranjena ali nije 100% sigurno da je bilo bas tako.
U slucaju takvog udara mislim da bi se prasina zadrzala 2-3 godine. Obicno se barata sa tim brojkama.
Sto se tice teorije sa svemirskom stanicom...pa puno je jednostavnije tako nesto napraviti na Zemlji a takodje je i puno jeftinije. Jednostavno izolovati prostor.
Foteljasi i guzonje ce sigurno biti spaseni a za nas obicnu raju...
U svakom slucaju mislim da se se pre nesto poduzeti da do udara uopste i ne dodje.
Da li imas trenutno stanje mogucnosti?
Raste-opada-ostaje nepromenjeno ___________________________________________________ Stvarnost je sve što imam.
_______
|
| Back to top |
|
 |
Melior Majstor

|
Posted: 15.08.2005. 22:49 Post subject: |
|
|
U ovom slucaju ne verujem da bi opstali oni s novcem. Vise bi se uzimali zdravi, inteligentni ljudi. Tim bogatima ostaje jedino da sami sebi izgrade nesto, ali ako bi projekat bio na globalnom nivou... mislim da ne bi tako birali. ___________________________________________________ QWERT YUIOP ASDFGH JKL ZXCVBN M  |
|
| Back to top |
|
 |
byM4k5 Tehnički konsultaNT
|
Posted: 15.08.2005. 22:51 Post subject: |
|
|
Melior, kako ti planiras da uzgajas pod zemljom psenicu i pirinac! ___________________________________________________ Pozed by M4k5 |
|
| Back to top |
|
 |
|